Zadeva: GS1 DATAMATRIX ČRTNA KODA ZA OBVEZNO SLEDLJIVOST ZDRAVIL

  
Spoštovani,
  
kot član delovne skupine GS1 za zdravstvo vas želim opozoriti na prihajajoče spremembe, ki zadevajo celotno zdravstveno preskrbno verigo.
   
Aprila 2012 je v Sloveniji začel veljati Pravilnik o označevanju zdravil in navodil za uporabo, ki predpisuje naprednejši način označevanja zdravil z 2D kodo GS1 DataMatrix. Pravilnik je objavljen v Uradnem listu 21/2012 (kliknite semkaj za ogled).
   
   
Namen takšnega označevanja je preprečiti napake in s tem zagotoviti večjo varnost pacientov. Prednosti uporabe simbologije GS1 DataMatrix so:
  • velika gostota zapisa - na majhni površini (1 cm²) lahko zapišemo identifikacijo zdravila, datum izteka uporabnosti in številko serije,
  • »DM koda« omogoča učinkovito izvajanje sledljivosti do pacienta, s čimer bi po izkušnjah iz tujine preprečili kar dve tretjini napak v zdravstvu
  • izredno hitri in natančni odpoklici zdravil, ki jih proizvajalci odpokličejo iz kateregakoli vzroka, saj bodo v njej v strojno berljivi obliki zapisani najpomembnejši podatki o zdravilu.
Glede na dosedanji način označevanja zdravil s simbologijo EAN-13, v kateri je bila zapisana le GTIN (Global Trade Item Number), bodo v novi simbologiji zapisani najmanj naslednji trije podatki:
  • GTIN,
  • datum izteka uporabnosti zdravila,
  • številka serije (LOT).
Ti trije podatki so po pravilniku obvezni, poleg njih pa se lahko skladno s standardi GS1 v novo simbologijo zapišejo še drugi, za uporabo zdravil pomembni podatki:
  • jakost zdravila, v primerih ko iz serije v serijo ni možno zagotoviti popolnoma enake jakosti,
  • serijska številka zdravila,
  • čas izteka uporabnosti zdravila (ura in minuta, kadar je to potrebno.

Vsem podjetjem, organizacijam in ustanovam v zdravstveni oskrbovalni verigi priporočamo, da se pri nabavi opreme za identifikacijo črtnih kod odločajo za čitalnike, ki so sposobni brati tudi 2D simbologije, kamor sodi GS1 DataMatrix. Le tako boste namreč zaščitili svoje investicije.
  
Za več informacij o prehodu na »DM« kode se obrnite na naše strokovnjake za informatiko: pokličite (01) 530 90 30 ali nam pošljite sporočilo na leoss@leoss.si. Za vse 2D čitalnike in tiskalnike ter druge produkte iz našega kataloga zagotavljamo kompletno podporo in pomoč kot tudi vzdrževanje v lastnem servisu.

   
Gašper Lukšič
LEOSS d.o.o.
T: (01) 530 90 37    M: 040 480 006
E: leoss@leoss.si    www.leoss.si