translate
The tool enables a direct, mechanical translation of the text to be made on the website. Neither LEOSS nor LEOSS ADRIA KOD can be held liable for the correctness of the translation.

  Slovensko 

  Hrvatska

  početna

  nazad

  printaj

  zemljovid stranice

  e-mail
domov
IZNIMNO ROBUSNI. SASVIM POUZDANI. EKSTREMNO BRZI. Industrijski printeri Zebra Xi namjenjeni su najzahtjevnijim >>
Stručnjak savjetuje . Što je RFID (Radio Frequency Identification) i kako radi

informatizacija logistike

LEOSS Adria - Kod d.o.o.
Kamenarka 25a, Poslovna zgrada REM
10010 Novi Zagreb
Hrvatska
Tel.: +385 1 2015 500
Faks: +385 1 2015 502
GSM: +385 91 2015 500
E-mail: leoss@leoss.eu

LEOSS d.o.o.
Dunajska 106
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Tel.: +386 1 530 90 20
Faks: +386 1 530 90 40
GSM: +386 40 480 006
E-mail: leoss@leoss.si


Stručnjak savjetuje
Što je RFID (Radio Frequency Identification) i kako radi

Što je RFID?

Radio Frequency Identification (RFID)
RFID je tehnologija u kojoj se obavlja identifikacija pomoću elektromagnetskih valova u radio frekvencijama. Postoji već više od 50 godina. Njene glavne prednosti su da RFID odzivnici, koji sadrže neke informacije, možemo prepoznati bezkontaktno (čak i u slučajevima kada nisu izravno vidljivi) te da možemo upisivati dodatne nove informacije.


Mobilni RFID printer Zebra RP4T - mobilno RFID rješenje

Kako radi RFID?
Kada RFID odzivnik uđe u područje dosega RFID čitača, on kroz odgovarajuće antene preko radio valova pročita podatke evidentirane u odzivniku. Možete unijeti i nove podatke. Čitači brzo mogu identificirati veliki broj odzivnika (više od 100 u sekundi). Odzivnik tvori mali integrirani krug (chip) i RF antena. Ako su u njemu i baterije, govorimo o aktivnim odzivnicima, a bez baterija su pasivni. Postoji mnogo različitih oblika RFID odzivnika: naljepnice (koji se nazivaju i pametne oznake), kartice, privjesci, staklene cijevi, pločice, diskovi, kutije i sl. a koriste se za označavanje i praćenje životinja, identifikaciju proizvoda u trgovinama, identificiranje brodskih kontejnera, plaćanje cestarine, praćenje pošiljki u logistici, zaduživanja knjiga, registraciju radnog vremena, kontroli pristupa (u posebno zaštićenim područjima, u parkirališta, u garažama), za kodiranje ključeva, praćenje proizvodnih procesa, itd.


Ti-RFID Antena Tiris

RFID komponente sustava
RFID sustav sastoji se od sljedećih komponenti: RFID odzivnik, RFID čitači i RFID antene. Budući da većina RFID odzivnika, koji su u uporabi danas, za napajanje ne koristi vlastitu energiju (nemaju ugrađene baterije, govorimo o pasivnom odzivniku), primaju ju kroz radio valove. Kako? Čitač dolazi u dodir s kontaktom preko svoje RFID antene koja u prostor oko sebe emitira radio valove. Kad je odzivnik dovoljno blizu antene, primi radio valove i s time si osigura dovoljno energije da djeluje. To mu omogućuje, da po postavljenom protokolu uspostavi komunikaciju s čitačem, u okviru kojeg razmjeni željene informacije. U nekim RFID sustavima se koriste odzivnici, s ugrađenim baterijama (koje imaju dugi vijek trajanja - 5 do 10 godina). Za takav odzivnik se kaže da je aktivni. U takvim sustavima, odzivnici ne troše energiju za svoj rad iz elektromagnetskih polja koje emitira čitač, jer je dobiju iz baterije. Stoga, polje može biti slabije ili su komunikacijske udaljenosti između odzivnika i čitača veće.

Pametne naljepnice - RFID

Kada govorimo radijskim frekvencijama pri RFID identifikaciji, znamo da ove frekvencije mogu biti vrlo različite. Počinju na oko 100 kHz, te se kreću do nekoliko GHz. Svaka komponenta RFID sustav je dizajnirana za rad na jednoj frekvenciji, precizno. U RFID sustav uključuju se samo one komponente koje rade na istoj frekvenciji (npr. odzivnici koji djeluju na 125 kHz ne mogu se koristiti u sustavu koji djeluje na 13,56 MHz). Frekvencija RFID sustava ovisi o namjeni rješenja, jer neke radne značajke variraju na različitim frekvencijama (udaljenost prepoznavanja odzivnika, brzina prijenosa podataka, itd.).


NordicID PL 3000

Vizija RFID-u trgovinskom poslovanju
Prema nekima, RFID tehnologije u trgovinama će postupno istiskivati barkod tehnologiju, ali to se još nije dogodilo. Kako pomoći s RFID u trgovinama? Kolica s robom malo prije plaćanja ulaze u područje rada RFID čitača na blagajni, on automatski u trenutku pronalazi označene RFID-proizvode komunicirajući s odzivnicima, pošalje podatke u računalo i ispiše račun koji kupac plaća. Otvore se sigurnosna vrata preko kojih kupci gura kolica i kreće na parkiralište. Transakcija se odvija vrlo brzo.

Oprema za korištenje radiofrekventne identifikacije (RFID)
Osim odzivnika i čitača u ovu opremu spadaju i printeri za pametne oznake. Njima možemo ispisati na naljepnici neki tekst, dodati bar code i u RFID naljepnicu upisati željeni sadržaj. Osim pametne oznake na tim pisačima kao repromaterijal koristimo ribone za ispis.

Više o RFID u Hrvatskoj na GS1 Hrvatska odnosno GS-1 Croatia


NordicID Morphic kombinira mnoge funkcionalnosti u jednom uređaju, uključujući i RFID

Oprema za radiofrekventnu identifikaciju (RFID):
 • pisači za pametne oznake (RFID) koji označavanje s bar kodom proširuju metodologije praćenja u napredne mogućnosti za prikupljanje podataka
 • reprodukcijski materijal: pametne oznake (RFID naljepnice)
 • RFID čitači i antene
 • RFID terminali
 • RFID dodaci


  RFID dodatak za računala Socket CF RFID Reader Scan Card

  RFID u Sloveniji
  GS1 Slovenija je službeni predstavnik branda EPCglobal, što je standard za radiofrekventnu identifikaciju. Slovenske tvrtke pridružene EPCglobal-u imaju direktan pristup za aktualne informacije o razvoju i korištenju EPCGlobal-a. Zbog razmjene iskustava u GS1 formirana radna grupa koja je uključila predstavnike tvrtki: Gorenje, Krka, LEOSS, Oria, Spar, Elan, Revoz Mura, Identicus, Europlus, Mercator i Špica.
  Printeri naljepnica i kartica te repromaterial - video prezentacije

  Bar kod skeneri - video prezentacije

  Ručni bar kod terminali - video prezentacije

  Servis opreme za bar kod - video prezentacije

  Sistemska rješenja - video prezentacije

  Video opreme za bar kod i RFID

  Što je RFID (Radio Frequency Identification) i kako radi

  Što je sljedivost?

  HACCP i sljedivost

  Dvodimenzionalni QR kod

  Optičko prepoznavanje znakova (OCR)

  Što je bar kod?

  
  na vrh 

  nazaj

 •     MOBOS TERENSKA PRODAJA - Svojoj terenskoj ekipi omogućite bolju prodaju uz naše rješenje za ambulantnu prodaju >>