translate
The tool enables a direct, mechanical translation of the text to be made on the website. Neither LEOSS nor LEOSS ADRIA KOD can be held liable for the correctness of the translation.

  Slovensko 

  Hrvatska

  početna

  nazad

  printaj

  zemljovid stranice

  e-mail
domov
TKO SU KORISNICI NAŠEG RJEŠENJA ZA POPIS OS? Rješenje InventuraOS koristi više od 200 organizacija u Hrvatskoj >>
Novosti

informatizacija logistike

LEOSS Adria - Kod d.o.o.
Kamenarka 25a, Poslovna zgrada REM
10010 Novi Zagreb
Hrvatska
Tel.: +385 1 2015 500
Faks: +385 1 2015 502
GSM: +385 91 2015 500
E-mail: leoss@leoss.eu

LEOSS d.o.o.
Dunajska 106
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Tel.: +386 1 530 90 20
Faks: +386 1 530 90 40
GSM: +386 40 480 006
E-mail: leoss@leoss.si


Novosti
INFORMACIJSKA POTPORA PRODAJI NA TERENU KOJA POVEĆAVA UČINKOVITOST I DO 60%

Studija primjera u PDF: IT POTPORA PRODAJI NA TERENU KOJA POVEĆAVA UČINKOVITOST I DO 60%

Naručitelj riješenja je poduzeće MARINBLU d.o.o. (www.marinblugroup.com, ), koje se bavi prodajom sviježe ribe, školjaka, rakova i mekušaca te zamrznutom hranom. Njihova vizija je postati vodeći ponuđač morske hrane na području Slovenije i vodeći opsluživač luksuznih lokacija, kao što su vrhunski restorani i hoteli.

                               

Naručitelju je LEOSS pripremio programsko riješenje MOBOS (www.mleoss.com), kao informacijsku potporu terenskoj prodaji artikala iz asortimana čestim kupcima (turistička, trgovačka i ugostiteljska poduzeća).

Po mišljenju dr. Borisa Šuštarja je uvođenje MOBOS-a u MARINBLU jedan od najboljih slučajeva automatizacije poslovnih procesa.

                               

Sada, kada su konačno zamijenili staru »tehniku papira i olovke« s mobilnim terminalima više ne mogu zamisliti kako raditi bez terminala.

Prije uvedbe MOBOS-a posao je tekao sporije, sastanci s kupcima značili su usmeno dogovaranje cijena koje kasnije često nisu odgovarale ugovorenim cijenama, dok su sada cijene zadane. Prethodno je cijenik bio labavo definiran te su ga prodavači teško provodili, dok je sada fiksan. Omogućena je bolja i lakša kontrola nad prodajom, zalihom i profitabilnošću artikala i stranaka. Time je zagarantiran pristup svim podacima, što olakšava nabavu, optimalnu zalihu, određivanje politike popusta i određivanje uvjeta plaćanja itd. Velik plus za njihovo računovodstvo je uređena sljedljivost prehrambenih artikala prema zakonskim odredbama. Na svakoj dostavnici odnosno fakturi se zahtjeva da se sve prehrambene artikle vodi po šarži te u primjeru ribe i drugih ribljih artikala po njihovim latinskim imenima.

Rješenjem su omogućene iduće funkcionalnosti:
 • nabava robe »SLO« i »SVIJET« (za ulov izvan Slovenije),
 • transport dovoljnih količina zaliha artikala iz centralnog skladišta pojedinačnim prodavačima/zastupnicima
 • međuskladišni prijenosi između prodavača / zastupnika,
 • identificiranje roba pomoću bar koda pri prijenosu između skladišta, pri prodaji kupcu i pri izdavanju računa/ dostavnice
 • tiskanje logističkih etiketa s podacima: prvenstveno dobavljača, šarže, datuma i mjesta ulova (FAO), države uzgoja ribe, roka uporabe itd.,
 • plaćanje roba  gotovinom ili odgođenim plaćanjem,
 • pregled  / vođenje zalihe na centralnom skladištu i zalihe roba u vozilu,
 • izvođenje inventure od strane prodavača/ zastupnika
 • prijenos podataka o obavljenim transakcijama na poslovno-informacijski sustav matičnoga poduzeća, u njihovom slučaju Datalab Pantheon.

                               

  Rezultat projekta: naručitelj je s dostavljenim rješenjem dobio oruđe koje mu omogućuje da ovlada prodajom svojih artikala na terenu, u svoj ERP odmah unosi financijske podatke, što omogućuje ažurnu i točnu analizu poslovnih procesa i tim optimizaciju poslovanja. Uprava poduzeća pozitivne rezultate osjetila je već 50 dana nakon uvođenja MOBOS-a.

  Programsko riješenje bazira se na programskom paketu MOBOS, koje je kao platformu za realizaciju rješenja na području logistike razvilo poduzeće LEOSS.

  VAŽNA PITANJA
  1. Kakvo je bilo stanje prije uvođenja našeg riješenja (rad pred implementaciju)?
  Prije uvođenja riješenja količina papirologije bila je ogromna. Dostavnice su se odrađivale ručno. Zatim su ih u računovodstvu pretipkavali i na to trošili puno vremena te se često suočavali s problemom ljudske greške. Česte su bile i poteškoće u razriješavanju zaliha prodane ribe, tako da odgovorni nisu znali koji artikl je prodan. Primjer: brancin 300/400 g je bio prodan na terenu, no računovodstvo u pretipkavanju nije imalo informacije radi li se o »španjolskom« ili o »grčkom« brancinu. Lako je predočiti si da je svaki krivi unos kasnije prouzročio dodatni utrošak vremena na ispravke. To je iziskivalo ponovo usklađivanje zaliha, koje se zbog takvih pogrešaka najčešće nisu podudarale s onim »na papiru«. Otkad rade s terminalima, nije bilo potrebe za nijednim ispravkom jer su svi poslovni događaji odmah razriješeni.

  Skratili su vrijeme potrebno za rad, otklonili pogreške te optimizirali zalihe.

  Prijenos robe među prodavačima/ zastupnicima protiče bez upletanja uprave. Prije uvođenja MOBOS-a bilo je potrebno za svaki prijenos odvojeno obavijestiti upravu i skladište. Količina rada za prodavače/ zastupnike je znatno smanjena te su uklonjene pogreške. Poslovanje pomoću terminala je uređeno i disciplinirano.

  2. Kako je protekla implementacija?
  Radi razumjevanja poslovnog procesa i visoke stručnosti LEOSS-ove ekipe, cijela logika djelovanja postavljena je na dva sastanka s LEOSS-ovim razvojnim odjelom. Cijeli je algoritam bio poznat, postavljen jasan nacrt te je bilo poznato kako posluje naručitelj i kakvo mu je riješenje potrebno. Slijedila je prilagodba programske opreme i njeno testiranje te priprema optimalnog riješenja.

  3. Vrijeme uvođenja riješenja?
  Riješenje je u svom punom sjaju počelo djelovati u roku od 50 dana. Rezultate je uprava osjetila odmah.

  4. Što je donijelo riješenje? Kako teče rad nakon implementacije (način rada)?

  Riješenje je donjelo:
 • ušteda na vremenu, ljudstvu i trošku,
 • automatizacija,
 • stvarne informacije u stvarnom vremenu,
 • uklonjene su negativne zalihe.

  Manjci pri inventuri su se već u prvom mjesecu nakon početka uporabe terminala smanjili za 60%. Naravno, preostali su gubici do 10% zbog razloga kao što su gubitak vode kod konzervacije ribljih artikala.

  Uprava obavlja samo nadzornu funkciju (npr. tjedno praćenje marži) te se lakše može posvetiti važnijim poslovima, kao što je sklapanje novih poslova. MOBOS je oruđe s kojim su postavili pravila poslovanja. Značajno je smanjena količina prigovora prodavača/zastupnika zbog manjka zaliha.

  5. Vrijeme u kojem su im se vratila investirana sredstva?
  Investicija u MOBOS se vrati u manje od 2 godine, što je brže nego što je bilo predviđeno.

  6. Kakve su uštede? (npr. u vremenu, jednostavnijem radu, bržem dobavljanju podataka ...)
  Ušteda na vremenu: na prodavača/zastupnika se troši 3 sata manje. Trenutno imaju 5 prodavača/ zastupnika, što znači 15 sati rada manje tjedno.

  7. Što dobiva korisnik takvog sustava?
 • 60 % rasta produktivnosti (manje radnog vremena, pogreške su eliminirane),
 • povećana korisnost zbog pravovremenog riješavanja narudžbi
 • kontroliran protok roba i informacija za bolju kontrolu opskrbnog lanca (SCM),
 • ažurno praćenje poslovanja (vođenje profitabilnosti po prodavaču / zastupniku i artiklima),
 • nabava usklađenja s prodajom (optimizacija zaliha),
 • vođenje prodajne politike po »Just in time (JIT)« metodi.

     

  UPOTREBLJENA OPREMA

  Strojna oprema:
 • Intermec CS40 (terminal za terensku ekipu)
  Ručni terminal za zaprimanje podataka sa ugrađenim 2D čitačem bar kod EA11, platforma Windows Mobile 6.5, 256 MB RAM/512 MB Flash, Bluetooth, GPS, 3.2 MP kamera u boji, WLAN 802.11b/g, GSM/UMTS /HSUPA, numerička tastatura, IP54 zaštita, u kompletu baterija i punjač

 • Honeywell D6500 (terminal za skladište)
  Ručni terminal za zaprimanje podataka sa ugrađenim bar kod čitačem IT5300SR, platforma Win CE 5.0, 128/128 MB, bežična komunikacija 802.11 b/g, Bluetooth, tastatura od 28 tipka, baterija 3300mAh (punjač u kompletu)

 • Honeywell 6500 Home Base
  Komunikacijsko podnožje za terminal Dolphin 6500 sa Ethernet, USB i RS232, uz dodatnu funkciju punjenja terminala i rezervne baterije

 • Epson LQ-300+II
  24-iglični matrični profesionalni tiskač

 • Anycom PM-400 Bluetooth komunikacijski modul
  Bluetooth komunikacijski modul za printer, paralelni ili USB (za bežično upravljanje printera), verzija 2.0

  Programska oprema:
 • MOBOS Terenska prodaja Standard
  Programski paket za potporu prodaji na terenu; vođenje i priprema šifranta za prodaju, priprema i vođenje ruta, priprema i vođenje asortimana kupaca; potpora sljedljivosti robe, izdaja robe (račun/dostavnica), međuskladišni prijenosi, printanje A4 dokumenta ili potvrda/računa do širine 10 cm, izrada blagajničkog prijema (osnovno), inventura, cjenovna politika; za MS SQL server 2005 ili noviji (server licenca)

 • MOBOS Mobile Terenska prodaja Standard
  programski modul za ručni terminal/dlanovnik s Windows CE/WIN Mobile platformu, koji radi u vezi s programskim paketom MOBOS Terenska prodaja Standard; izrada i tisk dokumenata

 • MOBOS Povezivanje
  Programski modul za prijenos i obradu podataka među programskim paketom za vođenje poslovanja ERP i aplikacijom MOBOS

  Je li bliska komunikacija s kupcima među ključnim elementima Vašega poslovanja? U tom slučaju je MOBOS Terenska prodaja i Naručivanje, prava za Vas. Zanimanje javite na ili po telefonu (01) 2015 500. Za sve proizvode iz našeg kataloga pružamo potpunu podršku i pomoć kao i vlastite servisne usluge.  Slična studija primjera u PDF: IT PODRŠKA ZA PRODAJU NA TERENU I PRIKUPLJANJE NARUDŽBI KUPACA


  Kako su za 60 % povećali efikasnost svoje terenske ekipe
  IT potpora terenski prodaji
  Kliknite za upit

  
  na vrh 

  nazaj

 •     MOBOS SKLADIŠTE - Mora li Vaša roba biti u pravom času na pravom mjestu i to bez grešaka? Uz naše >>